Bhutani viirukid

Viirukite valmistamise kunst on olnud Bhutani kultuuris juba aastasadu oluline osa. Traditsiooni järjepidevus, puhtus ja äärmiselt kõrge koostisosade kvaliteet teevad Bhutani viirukid populaarseimaks Himaalaja piirkonnas ja ka kogu maailmas. Viirukipulgad on pika põlemisajaga ja nende aroom on rikkalik. Bhutani viirukid on kõik valmistatud oskuslike meistrite käsitööna ja koosnevad hoolikalt valitud, naturaalsetest Himaalaja mägedest kogutud koostisosadest. Nad võivad koosneda kuni sajast erinevast koostisosast, näiteks sandlipuu, kotkapuu, seeder, nelk, muskaat, saffron, gugul, jne. Viirukisegude retseptid on autentsed, pikaajalise traditsioonina põlvest-põlve edasi kantud. Siinsed viirukid tulevad kõik otse Bhutanist, pika ajalooga viirukite valmistajalt

Mis on Viiruk

Viiruk on oma olemuselt aromaatsete taimsete koostisosade segu, millest eraldub põledes lõhnavat suitsu. Viirukit kasutatakse juba aastatuhandeid väga mitmetes olukordades ja erinevatel põhjustel. Levinud on nende põletamine aroomiteraapilisel eesmärgil, terviseprobleemide leevendamiseks, mõnusa meeleolu ja heade emotsioonide tekitamiseks. Traditsiooniliselt on viirukit tarvitatud ruumide ja keskkonna energeetiliseks puhastamiseks ning vaimsete toimingute, näiteks meditatsiooni ja palvuste, toetamiseks jpm. Viiruk aitab kõrvaldada ka seisvat, halba õhku ruumides olles siis nö. iidne õhuvärskendaja.

CHIMI POE JORKHANG

Chimi Poe Jorkhangi viirukite valmistamise ajalugu on pikk ja traditsiooni on edasi antud pereliini pidi põlvest-põlve. Viirukeid valmistatakse Bhutani pealinna Thimphu põhjaosas nimega Dechencholing. Viirukite retseptid, mida Chimi Poe Jorkhangis kasutatakse, pärinevad mitmelt kuulsalt Tiibeti ja Bhutani õpetlaselt ja joogilt nagu Guru Padmasambhava, Terton Choeji Lingpa jt. Natuke rohkem kui sajast teada olevast retseptist kasutatakse hetkel 23. Täna kannab viirukite valmistamise traditsiooni edasi Sonam Tashi koos oma perekonnaga.